free web hosting | website hosting | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
TOUR DE SLAGVELDEN VAN NORMANDIË
BUNKERS EN KAZEMATTEN

(Click for English version)

DE VERDEDIGINGSWERKEN VAN DE ATLANTIKWALL

De H667, Wiederstand Neste 65 te Saint-Laurent

Door ruimte gebrek op de andere pagina's is er maar beknopt ingegaan op de bunkers en kazematten die verspreidt liggen langs de gehele Franse, en met name de Normandische, kust. Om iets meer info daarover te verstrekken volgt op deze bladzijde een bloemlezing van deze betonnen monsters. We volgen de route Ouistreham (Sword Beach) tot aan Cherbourg en bezoeken enkele opvallende complexen en op zich zelf staande objecten. Hier en daar zult u een verwijzing vinden naar een andere pagina als een bepaald complex al is behandeld (bijvoorbeeld Batterij van Merville Wn 01). Niet alle objecten zijn goed te bezoeken, sommige zijn helemaal overwoekerd, anderen zijn opgenomen in het landschap en/of staan op priveland van boeren. Wat gelijk opvalt bij de kazematten die direct aan de kust staan, is dat die allemaal het geschut over het strand hebben gericht en dat de kanonnen door een muur van beton beschermd worden tegen scheepsgeschut (zie als voorbeeld de foto boven). Het geschut dat de geallieerde invasievloot moet bestoken staat verder land inwaarts en die kanonnen staan wel rechtstreeks op zee gericht (zie als voorbeeld Batterij van Longues).

COMPLEX 'HILLMAN', WN 17 (Sword Beach)

Een complex van bunkers dat nog onbesproken is gebleven is Wiederstand Neste 17, door de geallieerden met de codenaam 'Hillman' gedoopt. Het is te vinden nabij het plaatsje Colleville-Montgomery, een paar kilometer voor Ouistreham, aan een landweggetje tussen Biéville-Beuville en Colleville (dit is een andere Colleville dan die waar het Normandy American National Cemetery & Memorial is gevestigd). Hier is een aantal bunkers te vinden waar het hoofdkwartier van het Duitse 736de Grenadier-Regiment was ondergebracht. Door de hoge ligging was het object maar moeizaam te benaderen. Uiteindelijk werd het complex ingenomen, na bloedige man tot man gevechten, door het Suffolk Regiment met hulp van een peloton van het 13th/18th Hussars.

Het 'Hillman' complex, Wn 17... TOEN & NU

Het complex is na jaren van verwaardelozing nu helemaal opgeknapt en is goed te bezoeken. Het wordt spaarzaam bezocht en dat maakt het object ietwat vergeten waardoor er een beklemmende zweer heerst. Wn 17, 'Hillman' is een verstilt object dat zijn moord en doodslag eenzaam draagt.

Het verstilde Wn 17, een plakaat herinnerd aan de hevige strijd

SAINT-AUBIN-SUR-MER (Juno Beach)

Vervolg de kustweg D 514, westwaarts. Verschillende kleine bunkers en geschutsopstellingen zijn hier langs de boulevard te vinden. Een opvallende bunker staat in St-Aubin-sur-Mer, Wn 27. Hier staat nog steeds een 50mm kanon in opgesteld. Aan de rechterzijde is de zware schade te zien die door een AVRE tank is veroorzaakt.

Saint-Aubin-sur-Mer, nog steeds steekt het kanon uit de kazemat

GRAYE-SUR-MER (Juno Beach)

Vervolg de D 514 en ga voorbij aan Graye-sur-Mer. Even buiten het stadje is aan de rechterzijde een smal weggetje dat naar het strand leidt. Bij de opgang staat een Churchill AVRE tank. Ga rechtsaf. Na een honderd meter staat in de duinen een verzakte kazemat van het type H612. Dit huisveste een 75mm kanon. De tijd en het enorme gewicht van de kazemat heeft het doen scheefzakken in het zand. Duidelijk is hier de schade te zien veroorzaakt door het scheepsgeschut. Inwendig is de inslag van een granaat te ondekken die zich in het staal en beton heeft geboord.

De H612 van Graye-sur-Mer, TOEN & NU

H612, zoals bij Graye-sur-Mer en een H677 zoals op Gold Beach (zie hieronder)

RICHTING ARROMANCHES (Gold Beach)

Een paar kilometer na Graye-sur-Mer (u bent nu in 'Gold Beach') is een weggetje dat naar het strand gaat en uitkomt bij Wn 35. Hier, in de zogenaamde 'Green sector' is een H677 te zien die geheel verwoest is door kanonvuur en door de erosie.

Links de H677 op Gold Beach, Wn 35, rechts een H669 van Mare-Fontaine, Wn 32

Voor het verhaal aangaande de Batterij van Mont-Fleury, zie deze pagina. Vervolg de weg richting Ver-sur-Mer. Aan de zuid-oost kant van het dorp, aan de D 112 richting Crépon, ligt de Batterij van Mare-Fontaine, Wn 32. In de H669 kazematten bevonden zich 4 X 100mm kanonnen. Ga nu weer terug naar de kust en bezoek Asnelles (een paar kilometer ten oosten van Arromanches). Loop een 400 meter over de boulevard westwaarts. U komt nu bij een kleine kazemat die ooit een 50mm kanon bevatte. Deze kazemat wordt vaak verward met een kazemat die beroemd is geworden door een foto van een soortgelijk type. Velen beweren dat het dezelfde kazemat zou zijn. Als vergelijking zijn hieronder beidde foto's geplaatst,... zoek de verschillen.

Een veroverde 50mm kazemat van het type dat te vinden is bij Wn 36, Asnelles

We rijden Arromanches voorbij, voor de Batterij van Longues, zie deze pagina.

Voor de de kazematten van het type H669 wijs ik u op Wiederstand neste 62, deze zijn gelegen iets ten oosten van de American National Cemetery nabij Colleville.

U moet zeker Pointe du Hoc met zijn enorme complex aan verwoeste bunkers en kazematten bezoeken. Daar waar het drama op elke vierkante meter voelbaar is.

DE RINGSTAND, ('TOBRUK')

Als u verschillende objecten bezoekt dan zult u een bepaalde kleine bunker regelmatig tegenkomen. Deze kleine bunker, door de geallieerden een 'Tobruk' genoemd, werd meestal door één man bezet die een MG42 machinegeweer bediende.

Een Tobruk 'in bedrijf'

Andere typen van de 'Tobruk' werden gebruikt als mortierschuttersput. Deze laatste zijn te herkennen aan het kleine pilaartje in het midden van de ring-opening waarop de mortier bevestigd was. Men vind de 'ringstand' het meest nabij de grote kazematten als een ring van bescherming aangebracht. het was de simpelste vorm van bunkerbouw, een kleine deuropening aan de zijkant verschafte de toegang, soms was een korte trap aangebracht (zie tekening).

Een 'Tobruk' uit de duinen gerolt nabij Varreville, daarachter een omhulsel voor een zoeklicht

Een punt waar vele 'Tobruks' te vinden zijn is in de duinen van Utah Beach, met name nabij de grote kazematten links en rechts van het Leclerc Monument, Wn 101, nabij Varreville.

Ook op deze pagina informatie over de Batterij van Crisbeq en de Batterij van Azeville.

Tobruks bij Varreville, Wn 101, Utah Beach

Ter afsluiting wijs ik u nog even op het betonnen gevaarte op een heuvel enkele kilometers voor Fermanville aan de D116 vanaf Cherbourg. Hier bevindt zich een vuurgeleidingsbunker. Er is een goed te bewandelen pad vanaf het parkeerterrein aan de voet van de heuvel. De bunker is alleen te zien vanaf de richting Fermanville. Komt men vanuit Cherbourg, dan zal men er pardoes aan voorbij rijden.

De vuurgeleidingsbunker aan de D116 tussen Cherbourg en Fermanville

Lang niet alle typen bunkers en complexen zijn op deze en mijn andere pagina's behandeld. U zult op uw weg nog veel meer beton tegenkomen. Blijf u verbazen hoe in zo'n korte tijd al die kazematten en blockhausen gebouwd zijn. Ondanks al die verdedigingswerken konden ze de stormloop van de geallieerden niet stoppen, slechts even vertragen. Het was dan ook het einde van de geschutsbunker. Mede door de lasergeleide-en video-gestuurde raketten en bommen zijn bunkers en kazematten een oorlogswapen uit het betonnen tijdperk. Ook deze onderdelen behoren nu in een museum als les voor de toekomst,...

Nu alle oorlogen nog het museum in!

Voor nog meer informatie aangaande kazematten en bunkers wijs ik u graag even op het gebied ten oosten van de Orne, zie 'Deze pagina'.

Keer terug naar boven

Home-Page 'Slagveld Normandië'en Gastenboek

GA TERUG